04 augustus 2015

Arno Arnold - Claes Bockes Balckstraat

“Minder gas, meer zonne-energie!”

Arno Arnold uit de Vlietzone houdt zich al langer bezig met energiebesparing thuis. Hij verving eerder zijn glas met HR++ glas, ging voor vloerisolatie en dakisolatie met en koos voor zonnepanelen op het dak. Van de vier geïnteresseerden bleven er twee over, waarbij Arno werd ingeloot als winnaar. Het project is voor Arno een mooie kans om een volgende slag te slaan in de verduurzaming van zijn woning.

Centrale verwarming

In de Claes Bockes Balckstraat in Leeuwarden woont Arno samen met zijn vrouw en twee dochters in een markante rijtjeswoning uit 1905. De tweelaagse woning bestaat uit drie ruime slaapkamers, een badkamer en een ruime voor- en achterkamer met serre. "Een heerlijke leefomgeving" aldus Arno. Toch grijpt Arno graag de uitdaging aan voor (nog) meer comfort en minder hoge energiekosten.

Uitdaging

"Winters blijft het lastig om het boven warm te krijgen." Er moet in huize Arnold flink gestookt worden om de slaapkamer boven ook op temperatuur te krijgen. Met een basisschool leerling en een scholier in huis zou het fijn zijn dat de slaap-/studeerkamers snel verwarmd kunnen worden. Een eerste optie kan zijn om de CV-installatie beter af te stellen. Ook denkt Arno aan infraroodpanelen. "Dan kunnen we binnen korte tijd de kamers boven verwarmen met stroom van de zonnepanelen." Er wordt nu eerst uitgezocht wat het afstellen van de CV-installatie zou kunnen opleveren. Vervolgens wordt ook gekeken naar de opties voor infrarood verwarming. Het voordeel van infraroodverwarming is de directe verwarming. Zodra je weg bent stopt het energieverbruik.

Koufront bij de deur

Naast de trage verwarming boven blijkt ook de voordeur nogal wat kou door te laten. Arno heeft al een tochtgordijn voor de deur geplaatst. Het zou een optie kunnen zijn hier een isolatie schacht aan te brengen. Arno ziet dat echter nog niet zitten. Hij vraagt zich met name af of de kosten voor zo’n ingreep wel rendabel zijn.

Eerste maatregelen

Rond de bouwvak gaat de aannemer los met de eerste maatregelen. Arno gaat in eerste instantie voor 11 extra zonnepanelen, het vervangen van alle verlichting door ledverlichting én het plaatsen van ventilatieroosters in de serre en het tuimelraam in de badkamer. Het plaatsen van infraroodpanelen is nog even afhankelijk van de offerte. Als het voor de slaapkamers bevalt overweegt Arno dit ook in de woonkamer te doen. Gas blijft immers een stuk duurder dan KWH.

Terug naar het overzicht