"Waaien doet het in Nederland toch wel.."


Energiebesparing is niet alleen goed voor het milieu, het bespaart Maria uit Bilgaard ook nog eens veel euro’s! Dubbel winst dus!

Vanuit haar zorg voor het milieu en haar wens naar een lagere energierekening besloot Maria de online energiebespaarscan van het energieloket door te nemen voor een gratis advies en meer inzicht in het energielabel van haar woning. Uit de test bleek dat het energielabel verre van optimaal was, en dat er nog meerdere interessante maatregelen te treffen waren.

Vloerisolatie
Met een HR-ketel in huis was isolatie de meest logische vervolgstap. Veel van Maria’s buren hadden de vloer al geïsoleerd en vertelden haar dat dit het wooncomfort verhoogde. Vorig jaar liet Maria daarom PUR-schuim onder de vloer laten aanbrengen. “Ik merkte vrijwel direct verschil”. De verwarming kan ’s avonds een uur eerder naar omlaag. “En ’s ochtends is het n nog steeds aangenaam in de woonkamer.”

Winddelen om zelf energie op te wekken
Omdat Maria geen zonnepanelen wilde, maar wel duurzaam energie wilde opwekken, kocht Maria 3 Winddelen via De Windcentrale. Een Winddeel is een aandeel in een windmolen voor 15 jaar. Hierbij wordt een deel van de opgewekte energie van die windmolen in mindering gebracht op de energierekening. Gemiddeld is dit zo’n 500 kW per jaar per Winddeel. “De investering verdient zich vanzelf terug,” lacht Maria. “Waaien doet het in Nederland toch wel! En ik hoef er niet naar om te kijken.”

Kleine, goedkope maatregelen
“Alles leuk en aardig,” zegt Maria, “maar je kunt beter je gedrag aanpassen dan je huis volgooien met dure energiebesparende maatregelen: zo hang ik de was op de lijn, gebruik ik regenwater om de planten water te geven en trek ik een vest of trui aan als ik het koud heb. Het mooiste vind ik nog mijn tochtstrip onder de binnendeur: kost maar € 1,79, maar je merkt direct dat het helpt!” Verder bracht Maria radiatorfolie achter de radiator aan en eet ze nauwelijks vlees. “Je kunt wel besparen op je energieverbruik ín huis, maar kijk ook eens naar het energieverbruik dat nodig is om je stukje vlees op tafel te krijgen. Dat vergeten mensen vaak. Daarnaast is te veel vlees ook nog eens ongezond.”

Wensen voor de toekomst
Maria heeft nog veel wensen: ze zou in een gedeelte van het huis HR++-glas willen en het liefst wil ze van het gas af. Dat betekent elektrisch koken wat ze nu al doet en elektrisch verwarmen met bijvoorbeeld infraroodpanelen of andere elektrische alternatieven. Maar of dit allemaal reëel is betwijfelt ze: “Ik ben tenslotte al 65, dus rijst bij mij de vraag of het de investering allemaal nog waard is. Voorlopig houd ik het maar bij de kleinere energiebesparende maatregelen.”

Vraagbaak Klaas
Maria overweegt om Vraagbaak Klaas eens om advies te vragen. Zo weet ze tenminste zeker welke maatregelen voor haar rendabel zijn en wat ze nog meer kan doen om energie te besparen.

Ook geïnteresseerd in energiebesparend advies? Maak een afspraak met Vraagbaak Klaas!