"Van LED naar dak vol zonnepanelen"


Michaël verbruikte 3000 kWh per jaar. Vrij veel voor een eenpersoonshuishouden. Hij is erg begaan met het milieu en wilde daarom graag actie ondernemen. Hij belde met het Energieloket van de Gemeente Leeuwarden en kwam zo in contact met Vraagbaak Klaas. Klaas kwam vorig jaar bij Michaël langs voor een persoonlijke energiebespaarscan aan huis.

Klein beginnen

Omdat zijn portemonnee niet direct grote maatregelen toeliet, koos Michaël in november 2015 eerst voor een kleine maatregel die direct veel resultaat oplevert: alle gloeilampen verving hij door ledverlichting. Michaël vindt het licht nog niet echt mooi, maar de besparing is direct zichtbaar. “Ach, door de wisseldiensten die ik draai, ben ik toch niet zo veel thuis, dus veel last heb ik er ook niet van,” lacht hij.

Elf zonnepanelen

Met het oog op het hoge elektriciteitsverbruik gingen Vraagbaak Klaas en Michaël eerst kijken naar de mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Zonnepanelen bleken een interessante optie. In februari 2016 werden er door Sinnedak elf doorgeschakelde zonnepanelen op het platte dak geïnstalleerd. Vanwege de slagschaduw op het dak was het afzonderlijk doorschakelen van panelen de beste optie. Met een app kan hij inmiddels de opbrengst van zijn zonnepanelen in de gaten houden. “Ik heb nu prachtig in beeld wat ik bespaar met mijn panelen.”

Duurzaamheidslening

Michaël heeft voor zijn zonnepanelen een duurzaamheidslening bij SVn aangevraagd. Met deze duurzaamheidslening kon hij de zonnepanelen financieren en ook nog eens 30% van de lening gebruiken voor achterstallig onderhoud aan zijn woning. Dat extra budget heeft Michaël goed benut: het glas in en naast de voordeur is vervangen door dubbel glas en de kromgetrokken achterdeur is vervangen door een nieuwe deur. Van het restant wil hij nog graag een ventilatiesysteem in de douche aanschaffen. Het huidige klein raampje ventileert nu onvoldoende. “Het is jammer dat je energieslurpers zoals (oude) koelkasten en wasmachines nog niet mag vervangen met zo’n duurzaamheidslening.”

Meer comfort

Je merkt aan alles dat Michaël het, naast het milieu en de portemonnee, ook voor het wooncomfort doet: de nieuwe achterdeur heeft de tocht weggenomen en het is behaaglijker in de hal bij de voordeur door de nieuwe dubbele beglazing. “Een ander soort verwarming, zoals vloerverwarming, een pelletkachel of infraroodpanelen, zou fijn zijn. Maar daar moet ik nog teveel voor investeren en in vergelijking met mijn verbruik kan dat nu niet uit.”

Vraagbaak Klaas

Michaël is enthousiast over Vraagbaak Klaas en hij vindt dit een mooi initiatief van de Gemeente Leeuwarden. Hij kan iedereen aanraden om advies bij het Energieloket te vragen. Zo kom je ook bij Vraagbaak Klaas terecht. Als Michaël nu een offerte voor een energiebesparende maatregel opvraagt, of als hij een aanbod krijgt van een energiemaatschappij, dan legt hij dit eerst voor aan Klaas. Samen kijken ze dan naar de voors en tegens. Het contact wordt dus warm gehouden!

Heb je ook behoefte aan energiebespaaradvies op maat? Neem contact op met de Vraagbaak. Dit kan telefonisch via 14 058, of kijk op www.slimwoneninleeuwarden.nl/vraagbaak.