“De energiebespaarscan gaf de doorslag”

Nieuwbouw

Zo’n 20 jaar geleden liet de familie Sipma een nieuw huis bouwen in de wijk Camminghaburen te Leeuwarden. Al bij de bouw hielden ze rekening met de mogelijkheden voor  energiezuinig wonen. Ze kozen bewust voor een Noorse bouwmethode met houten skelet, ruime spouwmuurisolatie, triple HR++ glasisolatie en een houtkachel.

Energieverbruik
Sinds kort zijn de kinderen het huis uit. Een goede reden voor Tjalling en Tea om zich weer eens extra te verdiepen in verdere duurzame maatregelen. Met een gasverbruik van 2.000 kuub vindt Tjalling dat ze het naar eigen zeggen best goed doen, qua stroomverbruik kan het nog een stuk beter. Met name omdat de kinderen nu niet meer thuis wonen. “Onze zoon gebruikte altijd veel stroom vanwege de elektrische apparatuur op z’n kamer”.

Winst na investering
Als eerste stap gingen ze kijken bij het online energieloket ‘Slim wonen in Leeuwarden’. Ze deden de online energiebespaarscan en ontdekten al snel welke kansen er nog lagen voor energiebesparing. Naast diverse energiebesparende maatregelen, bleek ook het plaatsen van zonnepanelen een aantrekkelijke optie. “Met een terugverdientijd van slechts 8 jaar, waren zonnepanelen voor ons de meest aantrekkelijke investering. De rente die we toen nog kregen op onze spaarrekening staat in geen verhouding met de winst die we nu behalen uit de zonnepanelen.”

Monitoring
Het dak van de familie Sipma is inmiddels gevuld met bijpassende zwarte zonnepanelen. Sinds de plaatsing eind juli 2014 hebben de zonnepanelen al ruim 872 kWh opgeleverd. Naast de winst op zonne-energie gaat familie Sipma ook bewuster om met elektriciteit. Graag kijken Tjalling en Tea naar nieuwe mogelijkheden om bewuster met energie om te gaan. Gadgets als een slimme thermostaat, een Wattcher (gratis te leen bij de Centrale Bibliotheek Leeuwarden) of vergelijkbaar alternatief spreekt hen dan ook erg aan.

Bent u ook benieuwd of u nog verder kunt besparen op energiekosten? Doe dan hier de online energiebespaarscan.

Heeft u al maatregelen genomen via het energieloket, vul dan hier de vragenlijst in. En maak ook kans op een avondje samen naar de bioscoop!