"Hogere rekening dan de buren.."

Piet en Tineke wonen al 20 jaar met veel plezier op het Fioringras in Aldlân-West. Nu de kinderen uit huis zijn, wonen ze hier samen met hun hond en kat. Energiebesparing leeft erg in de buurt. Veel buren hebben zonnepanelen op hun dak laten installeren. Niet zo gek, want veel buren hebben, net zoals Piet en Tineke, een plat dak.

Ze kwamen voor het eerst in aanraking met zonnepanelen toen ze via het werk van Piet zonnepanelen konden aanschaffen. Die plaatsten Piet en Tineke op hun boot, zodat ze altijd voorzien waren van stromend water, een koude koelkast én televisie. "Het gemak van zonnepanelen op onze boot was de aanleiding om ook zonnepanelen op ons huis te laten zetten."

Nog een belangrijke reden om zonnepanelen te laten installeren was de energierekening. "Wij hadden een erg hoge energierekening, veel hoger dan de buren. Wij koken op elektriciteit en hebben onder andere twee elektrische ovens." Piet en Tineke besloten een afspraak te maken met een installateur. Die vertelde dat 12 zonnepanelen voor hen een renderend aantal was. "Toen ik ook zelf eens ging rekenen kwam ik op 16 zonnepanelen uit. Ons dak ligt nu dus vol met zonnepanelen!", vertelt Piet. Inmiddels is de elektriciteitsrekening tot nul gebracht.

De zonnepanelen zijn sneller terugverdiend dan verwacht. "Doordat we zo'n hoge elektriciteitsrekening hadden, kunnen we onze investering in zonnepanelen in 5 jaar weer terug verdienen. Dit komt onder meer doordat we gebruik hebben gemaakt van de BTW-regeling. Hiermee hebben we de BTW over de zonnepanelen via de belastingdienst teruggevraagd, wat ons nog eens 1000 euro scheelde."

Ben je benieuwd of jouw energieverbruik ook hoger is dan dat van de buren? Met onze energiecheck ontdek je in één minuut of jouw verbruik normaal is. Ook kun je jouw energierekening vergelijken met de buurt. Doe de energiecheck!

Heb je al zonnepanelen op je dak? Je huis geïsoleerd? Je ketel vervangen? Dan zijn wij benieuwd naar je ervaring!  Vul hier onze vragenlijst in en wie weet win jij net als Piet en Tineke een avondje bioscoop.