Gratis patat leidt tot energiebesparing!

Het begon allemaal met een gratis zak patat. Nu staan de bewoners van de 4e Saskiadwarsstraat in de top 3 van de landelijke competitie 'HIER klimaatstraatfeest' om de meest duurzame straat van Nederland te worden!

In een rustige buurt in de Vlietzone staan 13 arbeidershuisjes. Het energieloket ging maandag 9 februari op bezoek bij Roos. De buurvrouw aan de overkant kwam naar buiten en vertelt ons dat we bij het huis ernaast moeten zijn. Verbaasd en een tikje vertwijfeld lopen we naar het volgende huis. We worden enthousiast binnengelaten door Herro en Roos. De koffie staat klaar en er schuiven steeds meer buurtbewoners aan. "Dit is typerend voor onze buurt” vertelt Roos blij. “We zijn een hechte buurt; samen energie besparen was dan ook echt iets voor ons."

Zo’n half jaar geleden las Roos over de actie van de HIER klimaatstraat. "Ik kwam de actie tegen en zag dat we gratis patat konden halen als we ons met minstens 5 buren opgaven. Ik ben naar mijn buren gegaan en had zo 5 andere buren gevonden die mee wilden doen", vertelt een trotse Roos. Toen begon het balletje te rollen. Steeds meer buren sloten zich aan. Na een paar acties voor energiebesparing begonnen de punten op te lopen en werden ze fanatiek. Niet alleen om punten te halen in de competitie, maar ook om zoveel mogelijk te besparen op de maandelijkse energierekening. Roos vertelt trots dat haar rekening inmiddels rond de €45 is. "Ik verwarm geen ruimtes die ik niet gebruik, ik laat geen stekkers in het stopcontact zitten en zet de thermostaat niet boven de 19 graden.”

De 4e Saskiadwarsstraat organiseert veel verschillende activiteiten. Het vervangen van gloeilampen door LED-lampen, het organiseren van een tochtstrippenavond maar ook de organisatie van een speurtocht in de wijk voor de kleintjes. Elke maand wordt er een nieuwsbrief naar omwonenden verstuurd om de buurt op de hoogte te houden van de komende activiteiten.
Energiebesparing is hot in de 4e Saskiadwarsstraat. Een schitterend voorbeeld van hoe buurtbewoners vanuit eigen initiatief en enthousiasme nu gezamenlijk de voordelen plukken van energiebesparing!

Heeft het verhaal van de 4e Saskiadwarsstraat je geïnspireerd om ook een duurzaam initiatief in je buurt te starten? Vraag hier de brochure aan en maak je buurt enthousiast!