"Op naar 80% energiebesparing!"


Energiebesparing is al jaren een hot item bij Rob uit Achter de Hoven. Naast de uitgebreide energiebesparende renovatie van zijn eigen woning stelt hij zich ook tot doel om buurtgenoten over te halen energiebesparende maatregelen te treffen. Hij was dan ook intensief betrokken bij de oprichting van Energie Coöperatie Achter de Hoven.

Energiesprong

In 2014 stapte Rob in een nieuw avontuur. Hij besloot mee te doen aan het bespaarprogramma Energiesprong van Energieregio Leeuwarden. Doel van dit programma was om te zorgen voor een resultaat van 80% besparing op het primaire energieverbruik. Met het isoleren van de achtergevel is dat project inmiddels bijna tot zijn einde.

De drijfveer

“Toen ik mijn huidige woning kocht zat het dak nog vol kieren.” vertelt Rob. "Veel warmte ging verloren en het kon best koud worden in huis." Rob besloot dus al gauw om zijn dak te isoleren. Later werd ook de vloer geïsoleerd. Omdat deze acties best wel wat geld kostten, smeerde Rob de maatregelen over een paar jaar uit. “Ik was al langer fanatiek bezig met de energiecorporatie bij ons in de wijk, maar wilde nu ook zelf mijn huis wel eens drastisch aanpakken. Toen de gemeente Leeuwarden mij benaderde om met subsidie mijn huis 80% energiezuiniger te maken deed ik graag mee. Een unieke kans om in korte tijd een grote slag te slaan!” Vanuit de Energiecoöperatie Achter de Hoven hebben ze uiteindelijk nog eens 15 woningeigenaren enthousiast weten te maken voor energierenovatie, subsidies en de verdere mogelijkheden.

Rob doet het zelf

Rob is een echte doe-het-zelver. De meeste energiebesparende maatregelen heeft hij zelf uitgevoerd. Die maatregelen variëren van het isoleren van de woning tot het plaatsen van low H2O- radiatoren, infraroodpanelen, ledverlichting en een warmtepompboiler in zijn woning. “Dit scheelt in de kosten en je leert er ook nog eens ontzettend veel van.” Meer specifieke zaken zoals zonnepanelen, kozijnen en het glas heeft hij laten doen. “Dan heb je garantie op die spullen en dat is vaak wel handig.” aldus Rob.

Wil jij dit ook?

Ben je zelf handig en wil je net als Rob ook aan de slag met je woning? Doe onze gratis energiebespaarscan en ontdek welke maatregelen voor jou interessant zijn. Weet je niet waar te beginnen? Maak dan een afspraak met onze vraagbaak Klaas. Hij komt gratis en vrijblijvend bij je langs om samen met jou te kijken naar subsidies en financieringen om zo een plan op te stellen voor de verduurzaming van je woning.