"Minder gas, meer zonne-energie!"


Arno Arnold uit de Vlietzone houdt zich al langer bezig met energiebesparing thuis. Hij verving eerder al zijn glas met HR++ glas, ging voor vloerisolatie en dakisolatie en koos voor zonnepanelen op het dak. Het inzetten van de woning als voorbeeldwoning gaf Arno de kans om een volgende slag te slaan in de verduurzaming van zijn woning. Inmiddels zijn we een paar maanden verder. De maatregelen zijn voor het grootste deel afgerond. Met warmtepistool in de hand trekt Arno inmiddels door zijn woning op zoek naar resterende laatste warmtelekken.

Comfort en besparing
Op het vlak van energiebesparing koos Arno voor HR++. “De tocht in mijn nek, die ik eerder ervaarde, is volledig verdwenen. Echt een stuk meer comfort voor het hele gezin!” Met het warmtepistool ontdekte Arno nog een warmtelek bij de vloer en de buitenmuur. Ook dat is inmiddels hersteld. “Mijn gasverbruik is inmiddels afgenomen met  1000M³! Door de Infraroodpanelen is het elektriciteitsverbruik wel gestegen, maar dat compenseer ik met extra zonnepanelen."

Focus op elektriciteit met LED en Infrarood
Volgende uitdaging ligt dus bij de het optimaal benutten van elektriciteit.  Zo werd alle verlichting vervangen door LED. “Een flinke uitdaging om het goed af te stemmen, maar het is me gelukt!” Vooral bij dimbare lampen loop je tegen problemen aan met de dimmers, het kan zijn dat de oorspronkelijke vervangen moeten worden door speciale LED/dimmers. Ook ging Arno voor de infraroodpanelen. De gehele woning wordt nu dus deels verwarmd met energie van de zonnepanelen. “Innovatief en erg aangenaam!” Arno is tevreden met de stappen die gemaakt zijn in en rond zijn huis. "De combinatie van optimale isolatie, extra zonnepanelen, LED-verlichting en  elektrische ruimteverwarming met IR-panelen zijn een uitkomst.”  In de nabije toekomst wil Arno volledig van het gas af. “Dan bespaar je pas echt omdat je van de hoge vaste kosten af bent.”  Hij gaat zich nu dan ook verder verdiepen in elektrisch koken en een zonneboiler voor warmwater.

Duurzame huizenroute
Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route in november dit jaar houdt Arno open huis. Hij nodigt buurtbewoners van harte uit om eens een blik achter de voordeur te werpen en inspiratie op te doen over de mogelijkheden ben hem thuis. Ontdek wie er in Leeuwarden meedoen via duurzamehuizenroute.nl.

Minder gas, meer zonne-energie, maar even geen financiële ruimte? De duurzaamheidslening biedt uitkomst!