"Energiebesparen met je wijk!"

Samen is leuker én goedkoper! 
Je kunt je woning alleen laten aanpakken, maar vaak hebben de buren soortgelijke problemen in huis. Steeds vaker bundelen buurtgenoten hun krachten. Door samen offertes op te vragen profiteer je van schaalvoordeel. En het is leuker, want je staat er niet alleen voor.

Ingewikkeld? Valt best mee. Samenwerken kan natuurlijk op verschillende manieren. Het is maar net wat bij jou past. Dat kan variëren van samen met twee buren een offerte opvragen tot het opstarten van een werkgroepje om de buurt de groenste van Leeuwarden te maken. En alles daar tussen in.

Marijke Busstra liet samen met de buren de vloer isoleren
Marijke Busstra uit Westeinde vroeg, vanwege de koude vloer, offertes op voor vloerisolatie. Ze wist dat er meer mensen in haar straat de vloer wilden laten isoleren. ‘Het bedrijf heeft op mijn verzoek een prijsstaffel op de offerte gezet. Hoe meer buren zouden mee doen, hoe lager de m2 prijs.’ Uiteindelijk hebben twee buren meegedaan, een aantal anderen kozen voor een andere aanbieder en isolatiemateriaal. ‘Door het samen te doen heeft het me toch wat prijsvoordeel opgeleverd. En onze woning is nu klaar voor de winter!’ aldus Marijke.
 
Energie Coöperatie Westeinde

Naast dit soort kleinschalige ‘burenacties’ zijn er in diverse wijken van Leeuwarden ook werkgroepen actief. Zij helpen hun buurtgenoten om energie te besparen en de wijk groener te maken. Zo  is er de Energie Coöperatie Westeinde, Energiecoöporatie Achter de Hoven en werkgroep Duurzaam Aldlân.  Zij organiseren uiteenlopende dingen om buurtgenoten te helpen van tochtstrippendagen tot energiemarken.

Sommige werkgroepen vragen gezamenlijk offertes aan, zoals Energie Coöperatie Westeinde. Henk de Wit vertelt: ‘We wilden dat een onafhankelijke partij een goed aanbod voor zonnepanelen voor onze wijk zou doen. Daarom zijn we een werkgroep gestart waarmee we offertes hebben opgevraagd.’ Na wat vooronderzoek zijn er bij vijf bedrijven offertes opgevraagd. ‘We hebben ze vergeleken, maar niet opnieuw om prijzen gevraagd. Wij vonden het belangrijk om een bedrijf niet uit te knijpen. Je moet er geen koehandel van maken, want als er wat mis is moeten ze wel voor je klaar staan.’

Henk de Wit

Subsidie
Ga jij ook met je buren aan de slag? De provincie Fryslân heeft voor dit soort buurt initiatieven subsidie beschikbaar. Je kunt €2250,- subsidie krijgen als je met minimaal drie buurtgenoten drie dezelfde type maatregelen neemt. En voor startende lokale energie werkgroepen is er tot €2.500,- subsidie om een eigen website of promotiemateriaal te maken. Vraag de exacte voorwaarden op bij het energieloket via slimwonen@leeuwarden.nl.

Hulp nodig bij het aanvragen van offertes, samen met de buren of alleen voor jezelf? Het energieloket biedt handige voorbeeld uitvragen en checklisten om offertes gemakkelijk te kunnen beoordelen. Bel ons via 14 058.