“Geweldig! Ik wek al mijn energie zelf op”

Zonnepanelen, isolatie en HR++ glas, Jan heeft het allemaal. Maar dit is nog niet alles: sinds kort is zijn vrijstaande huis in Nijlân energieneutraal! Dit is niet van de één op andere dag gebeurd. Jan neemt ons mee in zijn verhaal.

Alles draait om elektriciteit
Jan, vertel eens: wat betekent energieneutraal? "Energieneutraal betekent dat je alle energie die je verbruikt ook zelf opwekt." Jan heeft maar liefst 48 zonnepanelen op zijn dak liggen. Maar het dak ligt nog niet vol. "Er kunnen nog een stuk of 20 bij. Daarmee kan ik in de toekomst mijn elektrische auto opladen!" De woning is helemaal elektrisch: van het warme kraanwater tot de elektrische kookplaten en het verwarmen van de woning met een warmtepomp. "In de zomer wek ik natuurlijk meer elektriciteit op met mijn zonnepanelen dan in de winter, maar per saldo ben ik energieneutraal." Trots is Jan zeker: "Het is geweldig! Ik wek al mijn energie zelf op."

Een hele klus
Jan heeft zijn bestaande woning gerenoveerd tot een energie neutrale woning. "Dit maakt het knap lastig! In een nieuwe woning worden ondergronds alle leidingen en buizen al tijdens de bouw goed neergelegd, maar ik heb nog flink moeten verbouwen." Alle inspanning was het zeker waard!

Investeren om geld te verdienen
Het milieu is wat Jan drijft om zijn woning energieneutraal te maken. "Ik vind het belangrijk om bewust bezig te zijn met duurzaamheid, dit staat voor mij op nummer één!" De terugverdientijd van de investering staat op een mooie tweede. "Het is natuurlijk wel belangrijk dat ik de investering eruit haal na verloop van tijd." Na 14 jaar heeft Jan zijn investering terugverdiend. En na 20 jaar heeft hij een rendement van ongeveer 4 procent behaald op zijn investering. "Hier kun je niet tegen sparen!"

Subsidie aanvragen: dat is slim
"De website van Slim wonen in Leeuwarden heeft me getriggerd om subsidie aan te vragen." Jan heeft voor drie maatregelen subsidie aangevraagd, maar dit werd in eerste instantie niet toegekend. "Ik was het hier natuurlijk niet mee eens! Dus ik heb een brief geschreven naar SNN en het systeem nader toegelicht, daarna werd het wel toegekend." Door zijn duurzame investering ontvangt Jan 2000 euro!

Aan de slag!
Ben je door het verhaal van Jan geïnspireerd geraakt om ook net even een stap verder te gaan met het verduurzamen van je woning? Maar weet je niet zeker hoe je dit aan moet pakken? Laat het ons weten! Wij helpen je graag verder!