Ik bespaar al €1200 per jaar


“Ik handel vanuit idealisme, maar verlies daarbij de kosten niet uit het oog.”

Samen met Duurzaam Grou probeert Dick Willemsen de inwoners van Grou te motiveren en te helpen om ook hun steentje bij te dragen aan een beter milieu. “Het is misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar als je meer mensen mee kunt krijgen, is dat weer een druppel en zo worden die druppels vanzelf meer. Dat soort idealen heb ik nog steeds,” lacht Dick.

Idealistisch, maar ook realistisch

Zijn ideaalplaatje: een lofthome, zoals vrienden van hem in de Achterhoek lieten bouwen. Met allerlei duurzame opties, waaronder zonnepanelen en een reservoir voor regenwater. Wat Dick het mooist vindt: “Zij hebben vanuit de woonkamer door een grote glazen wand uitzicht op de landerijen en hun huis wekt meer energie op dan het verbruikt. Tja, je moet wat te wensen hebben, toch?” Voor Dick zal zo’n lofthome een toekomstdroom blijven. Hij is namelijk wel realistisch: “Op een gegeven moment kom je op een punt, dat je de investeringen uit idealisme wel kunt doen, maar dat je die kosten uiteindelijk niet meer terugverdient.”

Stapje voor stapje in de richting van zijn ideaalbeeld

De afgelopen jaren hebben Dick en zijn vrouw hun huis grondig verduurzaamd. Zo hebben ze jaren geleden de zolder geïsoleerd, door een laag isolatiemateriaal tegen het dakbeschot te plaatsen. Daarna zijn de kozijnen vervangen door kunststof kozijnen met HR++-glas en is er een nieuwe HR-ketel geplaatst. Ruim 2 jaar geleden realiseerden ze een uitbouw aan de achterkant van het huis, ook met HR++-glas. Tegelijkertijd zijn de spouwmuur en de vloer geïsoleerd met parels. In de loop der jaren hebben ze alle lampen vervangen door ledlampen en toen de wasmachine bijvoorbeeld stuk ging hebben ze een energiezuinig exemplaar gekocht. Stapje voor stapje komt Dick zo dus wel in de richting van zijn ideaalbeeld: een energieneutrale woning.

“Eigenlijk betaal ik alleen nog maar voor het gas.”

Door alle maatregelen die Dick en zijn vrouw hebben genomen, is de energierekening van zo’n € 160 naar € 60 per maand gegaan. Dankzij de 10 zonnepanelen die hij heeft, is het elektriciteitsverbruik vrijwel in balans: ze wekken evenveel stroom op als ze verbruiken. Ze betalen alleen nog voor de ca. 1000 kuub gas die ze per jaar verbruiken. Daarbij is het energielabel van D naar A gegaan. Al met al besparen ze nu zo’n € 1200 per jaar. “Dat is toch € 12.000 in 10 jaar tijd. Daar kun je mooie maatregelen voor treffen en de terugverdientijd is te overzien,” legt Dick uit.

Welke maatregelen staan er nog op de planning?

“Bovenop de uitbouw komt een sedumdak. Dit zorgt voor een betere temperatuurregulatie en het dient als buffer voor het regenwater als het hard regent. Bijkomend voordeel is dat zo’n dak veel vogels aantrekt, daar houden wij wel van.” Verder zou Dick nog wel gasvrij willen gaan. Elektrisch koken is dan een volgende stap, maar verwarmen zal dan ook op een andere manier moeten. En daar is hij nog niet over uit. “Met een luchtwarmtepomp kan ik het gasverbruik halveren, maar de investering is al gauw zo’n € 3500. En dan ben ik nog steeds niet van het gas af.”

Maak een stappenplan

Dick heeft een advies voor mensen die hun huis willen verduurzamen: “Als je vanaf 0 begint: laat dan zeker een energiebespaarscan doen. Dan krijg je toch tips als: waar kun je nu het meest op besparen en welke maatregelen kun je treffen? Begin bij spouwmuur- en vloerisolatie. Dit zijn relatief goedkope maatregelen, die een directe besparing op het gasverbruik opleveren. En vergeet vooral de subsidiemogelijkheden niet. Dit kan je heel veel schelen in de kosten en net dat zetje zijn dat je nodig hebt.”

Direct over tot actie 

Op dit moment vindt de Energiebespaarveiling plaats. Door collectief de vraag naar vloer- en spouwmuurisolatie plus zonnepanelen te verzamelen slaat opnieuw een grote groep huiseigenaren uit de gemeente Leeuwarden een slag in het verduurzamen van de particuliere woningvoorraad.