"Goed voor m'n portemonnee!"


Broer de Vries en zijn vrouw Jenny wonen al zo’n 45 jaar in Bilgaard. In de Huis-aan-Huis las hij eens over een energiebespaarscan aan huis. Omdat hij graag zijn energierekening omlaag wilde brengen, maakte hij meteen een afspraak. Zo’n energiebespaarscan raadt hij iedereen aan die met energiebesparing aan de slag wil!

Samen met de buren

Een van de maatregelen uit het energiebespaaradvies was spouwmuurisolatie. Toen een buurman aangaf belangstelling te hebben voor spouwmuurisolatie, werd de offerte opgevraagd en werd ook bij andere buren de belangstelling gewekt. Samen hebben ze spouwmuurisolatie genomen: de ene korrels, de ander minerale wol, maar allemaal bij hetzelfde bedrijf. Daarnaast heeft Broer vorig jaar zelf de woonkamervloer geïsoleerd met glaswolplaten. Er liggen meer kansen om samen te besparen. Doe deze winter mee met de collectieve inkoopactie van isolatie van vereniging SLIM wonen met energie (aanmelding voor 5 december). Samen kopen we in de gemeente Leeuwarden op grote schaal isolerende maatregelen in.

Eerlijk advies

De energiebespaarscan was ook eerlijk in wat niet rendabel was: een boiler op zonne-energie werd in verband met de kosten afgeraden, omdat ze maar met z’n tweeën zijn. In het advies stond niet alleen de hoogte van de besparing van de verschillende maatregelen, maar ook de investering en de terugverdientijd.

Zelf stroom opwekken

Op het platte dak liggen 12 zonnepanelen, waarmee hij ca. 2.500 kW per jaar opwekt. “We verbruiken minder stroom dan we opwekken, maar we zorgen er altijd voor dat we de stroom die we terugleveren, ook weer verbruiken. Daarom zetten we in het voor- en najaar de elektrische kachel ’s avonds aan en hebben we nu een waterkoker. Zo besparen we ook op gas,” lacht Broer. Inmiddels hebben ook de buren links en rechts zonnepanelen.

De eerste spaarlamp

Broer was een van de eersten met een spaarlamp, die hij trots laat zien. Want de spaarlamp verhuisde mee vanuit de vorige woning en werkt na zo’n 35 jaar nog steeds! Toen Broer vorig jaar in een reclamefolder een buitenlamp op zonne-energie zag kocht hij er, zonder precies te weten wat hij er mee wilde, twee. Inmiddels staan de zonnepaneeltjes daarvan (10 x 10 cm) boven in de vensterbank en heeft hij de snoertjes tussen de panelen en lampen verlengd. De lampen gebruikt hij binnen: één lamp verlicht nu de overloop en de andere de hal. Jenny is ook aangestoken door het enthousiasme van Broer: “Zelfs met koken besparen we gas. Aardappelen kook je normaal 20 minuten. Ik kook de aardappelen nu 10 minuten en dan draai ik het gas uit. Na nog eens 10 minuten in het hete water zijn ze ook gaar. Hetzelfde doen we met groente en bij eieren gaat het gas uit zodra het water kookt. Probeer het maar, het werkt echt!” Het echtpaar bespaart niet alleen energie; ze hebben ook een regenton. Met het opgevangen regenwater wordt het toilet doorgespoeld, maakt Jenny de containers schoon en wast Broer de auto.

Besparing

Een wens is nog om het dak opnieuw te isoleren en de rekening op €0 te krijgen. De energierekening is inmiddels al teruggebracht van €115 naar €47 per maand. “Ik ben niet idealistisch hoor; ik doe het voor de portemonnee!”.

Inzicht in bespaarkansen met garantie

Ook een totaalinzicht in je kansen voor energiebesparing thuis, inclusief bespaargarantie? Meld je aan voor het Woningverbeterplan van 'SLIM wonen met energie' inclusief garantie op je besparing.