‘Wij vroegen samen met negen buren een offerte aan. Dat scheelde ons voor de vloer al 500 euro’

Een vrijstaande woning uit 1959, daar moet heel wat aan gebeuren. Want isolatie, daar deden ze destijds nog niet aan. De heer Lubbinge isoleerde de vloer en spouw, radiatoren werden opnieuw ingeregeld en er werd HR-plus-glas in nieuwe kozijnen gezet -zelfs in de tuindeuren! ‘De gemeente Midden-Drenthe startte een project’, vertelt de heer Lubbinge, en toen hebben wij met negen buren gezamenlijk offerte opgevraagd. Dat scheelde mij behoorlijk: alleen voor de vloer al zo’n 500 euro’.

De maandelijkse energierekening is gedaald met 90 euro. ‘Het wordt een spelletje, kijken hoe veel je kunt besparen’, voegt hij er lachend aan toe. ‘Het is trouwens ook aangenamer geworden in huis, want de warmte blijft langer hangen’.

Beveelt de heer Lubbinge de maatregelen ook aan bij anderen? ‘Jazeker’, zegt hij, ‘tegenwoordig ga ik regelmatig als ervaringsdeskundige naar de informatiebijeenkomsten van de gemeente Midden-Drenthe. Daar vertel ik geïnteresseerden hoe het zit met isolatie, ventilatie, kosten en opbrengsten’.