"Ik ben benieuwd wat het me oplevert!"

"Ik ben benieuwd wat het me oplevert!"  


Toen Daan Kloetstra een uitnodiging in de bus kreeg om mee te doen met een duurzaamheidsactie 'Voorbeeldwoningen' van de gemeente Leeuwarden bedacht hij zich geen moment. Hij stuurde het antwoordformulier naar de gemeente waarna zijn woning uitgekozen werd als voorbeeldwoning voor de rest van de wijk. "Een schitterende kans om de energierekening naar beneden te brengen, en te gaan voor meer comfort in huis."

Daan en Frederike
Al 21 jaar woont Daan met zijn vrouw Frederieke in de Romeinstraat in Leeuwarden. Dit bevalt hen prima. Toch zouden de tochtige muren en koele ramen wel een duurzame maatregel kunnen gebruiken. Met de mogelijkheden van nu had Daan 30 jaar geleden zijn gehele huis wel willen laten verduurzamen. Nu kiest Daan liever voor de meest effectieve maatregelen die haalbaar zijn met de investering van maximaal 7.500,-. 

Fabriekswoning
Daan en Frederieke wonen in een kleine fabriekwoning uit de jaren '30. Na hun huwelijk huurden ze eerst een woning aan de Camperstraat. Vanwege de slechte staat van die woning kochten ze in juli 1994 hun huidige huis in de Romeinstraat. "Bij een stevige plensbui stonden we  vaak al gauw met onze enkels in het water. Met de woning in de Romeinstraat gingen we er dus goed op vooruit".

Energiekosten
In de afgelopen weken kwam Dirk van Bouwbedrijf van Marrum op bezoek om een prijsopgave te doen voor de mogelijkheden binnen de woning. Uit de verschillende opties kozen Daan en Frederieke voor het isoleren van de buitengevels en het vervangen van de ramen met HR++ glas. Al jaren betalen Daan en Frederieke zo'n €130,- per maand aan energiekosten. Grootste kostenpost is hierbij de gasrekening. "Vanaf nu ga ik mijn maandelijkse verbruik bijhouden. Ik ben namelijk erg benieuwd wat de energiebesparende maatregelen mij nu daadwerkelijk gaan opleveren."

Subsidie aanvragen
Voor beide maatregelen was subsidie beschikbaar bij de provincie Fryslân. Met behulp van het energieloket 'Slim wonen in Leeuwarden' vroeg Daan de subsidie aan. "Erg handig en snel". Binnen een week werd de €800,- toegekend. 

Uitvoering
Na de bouwvak gaat de aannemer los met de maatregelen. Daan en Frederieke kijken er naar uit. "Ze mogen wat mij betreft vandaag al wel beginnen!".