'Wij besparen €330,- per jaar op ons elektriciteits-verbruik.'

Bertus Douma, onderwijsplanner bij Stenden Hogeschool, woont samen met zijn vrouw en twee zoons in een van de kenmerkende  Oostenrijkse houten woning in de wijk Nijlân. Dochterlief is net op zichzelf gaan wonen.

Familie Douma over energiebesparing en zonnepanelenIsolatie

"Soms tocht het wat bij de vloer, maar dat stoort ons niet zo. Wel heb ik er voor gezorgd dat er geen tocht meer door de muren komt. Er zaten hier en daar flinke naden tussen het hout, daar keek je soms zo tussendoor." aldus Bertus. Hij heeft zelf voorzetplaten aan de binnenzijde van de woning aangebracht, waardoor een groot deel van de tocht verdwenen is.

Zonnepanelen

Bertus vertelt enthousiast over zijn zonnepanelen. ‘Van de overwaarde van ons vorige huis hebben we zonnepanelen gekocht. Ik heb ze zelf op de garage gelegd, niet op het dak want dat was me te hoog. Zonnepanelen zijn de laatste jaren natuurlijk veel goedkoper geworden. Daarom hebben we een paar jaar geleden nog meer zonnepanelen op het dak laten leggen."

Bewustwording

Na plaatsing werd Bertus zich erg bewust van zijn energieverbruik. De eerste zomer dat hij met vakantie gingen noteerde hij de meterstand en bij terugkomst weer. "Dan zag je precies dat het in Nederland ook heel zonnig was geweest. Wij hebben nog zo’n ouder meter, die zie je echt terug terugdraaien als de zon schijnt. Ons verbruik is nu 3500 kwh en daarvan halen we ruim 1500 kwh van het dak, we besparen dus ongeveer €330,- per jaar!"


Heb jij ook ervaring met het energiezuiniger maken van je huis?

Wij zijn benieuwd naar je verhaal! Laat je gegevens achter, dan nemen wij contact me je op.