"Deze hobby levert echt wat op!"


Jaap Visser woont sinds 2001 weer in het huis waar hij als kind opgroeide. Hoewel het een oud huis is, doet Jaap er alles aan om er zo energiebewust mogelijk te leven. Dit jaar wekte hij bijna meer energie op, dan hij verbruikte. Voor volgend jaar legt hij de lat nog wat hoger.

Duurzaamheid troef

Al vanaf het moment dat hij hier kwam wonen, is Jaap bezig met duurzaamheid. “In 2001 heb ik twaalf zonnepanelen laten plaatsen, en in de tijd van 2001 tot 2011 heb ik eigenlijk ieder jaar energie opgewekt. In 2011 heb ik vervolgens vloerisolatie en vloerverwarming laten plaatsen. Sindsdien speel ik niet meer quitte. In 2013 liet ik nog vijf nieuwe zonnepanelen plaatsen, die samen bijna even veel energie opwekken als die twaalf oude panelen. Ik heb destijds ook het dak laten isoleren. Vorig jaar heb ik de gevel geïsoleerd en dit jaar heb ik mijn dubbele glazen laten vervangen door HR++ glazen.”

Innovatief

Maar Jaap zoekt ook naar de minder bekende wegen voor zijn hobby. “Voor het doorspoelen van het toilet gebruik ik regenwater, en ik heb aparte zonnepanelen om mijn zwembad te verwarmen. In de bijkeuken staat een luchtwaterpomp. De luchtwaterpomp haalt de warmte uit de lucht en zet het om in energie voor die pomp. Die pomp zorgt voor warm water en voor vloerverwarming. Zo verbruik ik geen gas en geen energie meer, én de warmte haal ik uit de atmosfeer. Eigenlijk ben ik dus dubbel goed bezig. Op dit moment kijk ik naar de kansen en mogelijkheden voor het plaatsen van een kleine windmolen op mijn woning die windstroom opwekt. Het doel is natuurlijk om energie op te wekken, in plaats van te verbruiken.”

Energiebesparen als hobby

Jaap werkt er graag aan om zijn huis zo duurzaam mogelijk te maken. Maar dat gaat niet altijd van een leien dakje. “Ik ben wat anarchistisch van aard en leen liever geen grote geldbedragen bij een bank. Maar dit is mijn hobby geworden, en een hobby kost natuurlijk geld. Dan is zo’n subsidie van de gemeente wel een mooie bijdrage en een stap in de goede richting. Ook doe ik mee aan een initiatief van Energiesprong, waarbij 35 mensen in Leeuwarden, die drastisch energie willen besparen, een subsidie ontvangen. Ik wacht nog op een eventuele windmolen, en dan ben ik klaar. Wat ik dan ga doen? Ik heb mijn oog op een huisje in Drenthe, volledig zelfvoorzienend, en twintig meter boven de zeespiegel.”

Financiering

Zie jij in energiebesparing ook meer dan alleen de noodzaak? Doe de energiebespaarscan en ontdek welke unieke kansen jouw woning biedt! Al op de hoogte van de kansen? Maak dan een afspraak met Vraagbaak Klaas. Hij komt persoonlijk bij u langs en brengt de kansen vrijblijvend in beeld.