"Comfort staat bij ons voorop!"


Besparen is leuk, maar het comfort staat bij ons voorop!

Cor en Hanny Wijnstra hebben een hoekwoning in Aldlân. Ze wilden graag besparen op hun energierekening en vroegen daarom offertes en informatie op: van maatregelen tot subsidies en een duurzaamheidslening. Zelf hebben ze de afgelopen jaren ook al een paar maatregelen getroffen.

Bevroren leidingen

Toen ze in de winter van 2012 terugkwamen van een vakantie naar Egypte, bleken de leidingen in de bijkeuken bevroren te zijn. Gelukkig waren de leidingen nog heel, maar het was wel de reden om direct de bijkeuken aan te pakken. Ze creëerden een zoldertje en isoleerden de muren en het dak. Het effect was direct merkbaar!

Behaaglijke warmte van de pelletkachel

Maar Cor en Hanny wilden meer. Na een bezoek aan de demo-avond energiebesparing van Duurzaam Aldlân kregen ze de opgevraagde offerte voor een pelletkachel. Ze troffen het: er was net een subsidie voor pelletkachels in het leven geroepen, dus hakten ze de knoop door. In februari 2016 werd de kachel geplaatst en het leverde hen tot nu toe al een besparing van zo’n € 30,- per maand op de stookkosten op. “Zo’n besparing is altijd fijn, maar het belangrijkste vinden we de comfortabele warmte. Zelfs de hond ligt graag naast de kachel,” lacht Hanny.

Subsidies en duurzaamheidslening

De subsidie was voor het echtpaar een doorslaggevende factor om de pelletkachel te nemen. Maar de rompslomp eromheen hadden ze niet verwacht. “Het is prachtig dat er subsidieregelingen zijn en dat je bij de gemeente Leeuwarden een goedkope duurzaamheidslening kunt aanvragen, maar dat proces duurt best lang, bij ons heeft het 4 maanden geduurd. Daar zou de gemeente of het Rijk wel iets aan mogen doen. Dan maken er meer mensen gebruik van, denk ik.”

Uiteenlopende adviezen

Maar zo duidelijk de informatie over de subsidies was, zo verwarrend bleek de informatie die ze zelf opgevraagd hebben over hun buitenmuur. “De een wilde de spouw leeghalen en opnieuw vullen, de ander meende dat bijvullen voldoende was. En een derde adviseerde om de buitenmuur te impregneren. Wat is nu wijsheid? De kosten lopen behoorlijk uiteen en dan is het voor ons balen dat er alleen subsidie is op spouwmuurisolatie en niet op het impregneren van de muur, terwijl het effect daarvan waarschijnlijk groter is voor ons.”

Onafhankelijk advies via Vraagbaak Klaas

Om een onafhankelijk advies te krijgen over verdere maatregelen die voor hun woning effectief zijn, vroegen Cor en Hanny Slim Wonen om een energiebespaarscan. Zo wilden ze boven water krijgen welke maatregelen voor hen de grootste besparing opleveren. Vraagbaak Klaas is bij hen langs geweest, en het rapport liet zien dat ze het beste de buitenmuur kunnen isoleren, omdat ze in een hoekwoning wonen.

Ideaalbeeld

“We willen het liefst een energievrije woning, dat is ons ideaal,” mijmert Cor. “Maar eerlijk is eerlijk: we zijn inmiddels de 60 voorbij, dus we twijfelen of de investeringen het nog waard zijn.” Hanny vult hem aan: “We weten ook niet of we hier over 10 jaar nog wel wonen! Gelukkig heeft Vraagbaak Klaas dit ook meegenomen in zijn advies, zodat we de juiste keuzes kunnen maken.”

Advies nodig?

Ook behoefte aan onafhankelijk advies over energiebesparende maatregelen, subsidies of een duurzaamheidslening? Peil eens bij een bespaarinitiatief bij je in het dorp of de wijk, of nNeem contact op met het Energieloket van Slim Wonen in Leeuwarden via telefoonnummer 14 058.