“Monument geen belemmering.”

In het weekend van 13 en 14 september 2014 is het Open Monumentendag. Cees Oprins is sinds 2002 eigenaar van een rijksmonument. Ondanks de monumentenstatus van zijn woning is het hem toch gelukt om flink op zijn energieverbruik te besparen.

Cees  houdt van het wonen in een monument. Monumenten hebben karakter, tonen geschiedenis en hebben meestal een behoorlijke maat. Die maat heeft ook een nadeel: de hoge ruimtes en de omvang van het huis maken het energieverbruik behoorlijk hoger. ‘Ik wilde niet alleen minder energie verbruiken, ik wilde ook zelf energie gaan opwekken. Ik verwacht namelijk dat de prijzen van energie  in de komende jaren zo gaan stijgen dat deze investering zichzelf terugverdient’, aldus Cees.

‘In 2007-2008 heb ik tijdens een omvangrijke restauratie ook gelijk een aantal thermische maatregelen uit laten voeren. Het dak is helemaal geïsoleerd en in alle negentig ramen werd dubbelglas aangebracht.’ Cees legt uit dat dat niet vanzelfsprekend is voor eigenaren van een monument: ‘Ons huis ligt aan een drukke weg; daarom was dubbel glas noodzakelijk als geluidsmaatregel. We zijn erg blij met het geluidswerende effect dat dit nieuwe glas heeft gehad. Een voordeel voor ons is dat dubbel glas natuurlijk ook energiebesparend werkt!’

Cees vindt het toepassen van spaar- en led-lampen vanzelfsprekend. ‘Verder hebben we een zonneboiler, waarmee we water verwarmen met behulp van de buitentemperatuur. Op het dak liggen zonnepanelen, waarmee we zonlicht omzetten in elektriciteit. De cv-ketel is HR ++. Op mijn wensenlijstje staat nog het isoleren van de vloeren. Zo hebben we al met al een heel arsenaal aan maatregelen toegepast om het wonen in dit monument energetisch gezien zo aantrekkelijk mogelijk te maken, maar klaar ben ik er nog niet mee’, vertelt Cees Oprins enthousiaste Cees.

Dit verhaal is eerder gepubliceerd op monumenten.nl

Ben jij eigenaar van een monument en wil je ook op je energieverbruik besparen? Vraag dan hier de brochure 'Monumenten' aan.