"Vraag advies en hou je poot stijf!"

Op een mooie nazomermiddag delen twee Liwwadder woningeigenaren hun verhaal met het energieloket. We worden gastvrij ontvangen aan de grote eettafel in hun serre. De woning is een statig pand aan de Spanjaardslaan uit 1916. De hoge plafonds, prachtige houten vloer en mooie kozijndetails geven de woning een karakteristieke sfeer.

Voordat Joost Overdijk en zijn vrouw Janneke de woning kochten zat er een notariskantoor in. De huidige woonkamer werd gebruikt als wachtkamer voor cliënten. En de zolder was een koude, tochtige ruimte die alleen voor opslag gebruikt werd. Een oude ketel stookte het hele kantoor warm. 'Het gasverbruik was schrikbarend hoog, zo'n 8000m3. We lieten er daarom meteen een nieuwe ketel in zetten en een groot deel van de ramen en het dak isoleerden we. Het gasverbruik daalde daarmee aanzienlijk, naar zo'n 3000m3'.

Joost en Janneke vertellen enthousiast over hun ervaring met het energiezuiniger maken van dit huis. Wat hun advies is aan andere mensen? 'Als je een woning hebt die afwijkt van het gangbare, dan moet je goed weten wat je wilt en je poot stijf houden. Als je zelf weinig bouwkundige kennis hebt kun je beter eerst om advies vragen voordat je een aannemer of installateur laat komen'. Een adviseur kent vaak goede adressen en geeft je inzicht in wat er mogelijk is. Joost en Janneke hebben gemerkt dat veel bedrijven goed werk kunnen leveren, maar dat niet iedereen de kennis en ervaring in huis heeft om met een passende oplossing voor hun woning te komen.

Een mooi voorbeeld is de serre. 'Het was hier altijd snel koud, daarom wilden we HR++glas laten zetten. We vroegen een aantal bedrijven om vrijblijvend advies, de antwoorden en prijzen liepen nogal uiteen. Ons werd verteld dat de volledige pui vervangen moest worden om HR++glas te zetten. 'Als je niet beter weet, dan geloof je dat en laat je het zo uitvoeren'. Maar Joost en Janneke wilden de originele kozijnen met de mooie architraafdetails juist graag behouden. Joost: 'Ik wist dat er meer mogelijk moest zijn.'

Uiteindelijk vonden ze een aannemer die zei: 'Geen probleem, wat jullie willen, dat kan ik maken!'. Een aannemer met ervaring in werken aan oude woningen. 'We zijn blij met het resultaat. Moet je zien, dit is echt vakwerk! Nu zitten we er warmpjes bij en zijn de originele details bewaard gebleven.'

Woon jij ook in een niet-standaard woning? En wil jij je woning energiezuinig maken? Op onze website vind je ook betrouwbare aanbieders voor een advies. Je vindt ze hier.