Ik investeer Slim

Slim investeren met de duurzaamheidslening van de Rijksoverheid

Ook de Rijksoverheid stimuleert woningeigenaren om in de eigen woning te investeren via het Nationaal Energiebespaarfonds. Afhankelijk van de hoeveelheid verbruikte energie, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van de Energiebespaarlening te dekken. Mogelijk is er zelfs wat extra’s te besparen. Bovendien is de lening in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar. Ook kunnen VvE’s geld lenen om hun appartementen te verduurzamen. Dit kan met behulp van de VvE Energiebespaarlening.

Voordelen

  • Bespaar energie en kies voor een lagere energierekening.
  • Verbeter je wooncomfort door een tochtvrij, aangenaam binnenklimaat.
  • Energiebesparende maatregelen kunnen bijdragen aan het waardebehoud van de woning.
  • Spaar het milieu door minder energieverbruik.

De belangrijkste risico’s

  • De besparingsmaatregelen moeten adequaat worden uitgevoerd. Laat je goed adviseren door een deskundige aannemer.
  • Als de energieprijzen dalen of je energieverbruik verandert, dan kan dit je mogelijke besparing negatief beïnvloeden.
  • Indien je verhuist voordat de lening terug is betaald blijven de lasten voor jezelf maar zijn de besparingen voor de nieuwe bewoner.

Hoe werkt de lening voor particulieren?
Particuliere huiseigenaren kunnen een annuïtaire lening afsluiten van minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,-. Voor bedragen tot € 5.000,- is de looptijd van de lening zeven jaar. Voor bedragen van € 5.000,- en meer is de looptijd van de lening tien jaar. Voor bedragen vanaf € 15.000,- kun je kiezen uit een looptijd van tien of vijftien jaar. De rente is vast gedurende de looptijd van de lening.

Voor meer informatie of het aanvragen van de Energiebespaarlening ga je naar www.ikinvesteerslim.nl.

Hoe werkt de lening voor VvE’s?

Je kunt de Energiebespaarlening voor VvE's gebruiken voor het financieren van verschillende energiebesparende maatregelen. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld isolatie, HR-glas en LED-verlichting in gezamenlijke ruimten. Je VvE dient uit tenminste 10 appartementsrechten te bestaan. De lening heeft een omvang van minimaal € 25.000,- en maximaal € 5.000.000,- (met een maximum van € 25.000,- per appartementsrecht betreffende een wooneenheid) en de lening heeft een looptijd van 10 of 15 jaar naar keuze.

Voor meer informatie of het aanvragen van de VvE Energiebespaarlening ga je naar www.ikinvesteerslim.nl/vve.

Let op: de Energiebespaarlening voor particuliere huizenbezitters is een consumptief krediet. Voor een financieel advies dient de consument zich te wenden tot een financieel adviseur. Bij het gebruik van deze tekst dien je bepaalde regels in acht te nemen. Voor meer informatie verwijzen wij naar: http://www.afm.nl/nl/professionals/regelgeving/informatieverstrekking/kredietwaarschuwing.aspx