Zelf energie opwekken met zonnepanelen of een zonneboiler

Haal energie uit de zon

Je kunt zelf duurzame energie en warmte opwekken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen en zonneboilers. De zonnecellen op een zonnepaneel gebruiken zonlicht om energie op te wekken. Je plaatst dit zonnepaneel op het dak van je huis. Zo heb je minder energie nodig van je energieleverancier. En dat scheelt geld!

Heb je op de zonnekaart al gekeken of je dak geschikt is? Ja? Vraag dan vooral onze handige folders aan voor hulp bij offertes. Gewoon doen! Heb je zelf geen (geschikt) dak? Vraag ons dan om een alternatief via het contactformulier.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten energie uit zonlicht om in elektrische energie. Je kunt zonnepanelen eventueel zelf installeren met een zelfinstallatiepakket, maar je neemt jezelf veel werk uit handen door een SLIMME aanbieder in te schakelen. Die kan je ook adviseren over waar de zonnepanelen het beste kunnen liggen, weet hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en kan de panelen goed verbinden met het elektriciteitsnet.

Zoveel mogelijk zon opvangen

Je wilt natuurlijk dat de zonnepanelen of -collectoren zoveel mogelijk zonlicht opvangen en dus energie opwekken. Het is daarom belangrijk ze goed te richten, rekening houdend met de stand en bewegingen van de zon door het jaar heen. Ook de hellingshoek ten opzichte van het dak is belangrijk. Een SLIMME aanbieder kan je aan een optimaal rendement van de zonnepanelen helpen.

Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt ook energie van de zon. Deze boiler wekt geen elektriciteit op, maar verwarmt het kraanwater. Het water wordt verwarmd in een zonnecollector op het dak van je woning en opgeslagen in een boiler. Met een zonneboiler bespaar je gemiddeld bijna de helft van je energiekosten voor warm water.

Waar moet je op letten?

Is jouw dak geschikt? Wat levert een zonnepaneel op? Hoe vraag je een offerte aan? Voor het antwoord op al jouw vragen verwijzen wij je door naar de veelgestelde vragen van provincie Fryslân. Informatie over terugleververgoedingen vind je bij de Consumentenbond.

Heb ik een vergunning nodig?

In principe is er geen bouwvergunning nodig, mits u voldoet aan de standaard voorwaarden. Wanneer uw woning een monument of beschermd stadsgezicht is, heeft u een bouwvergunning nodig. Ga naar www.omgevingsloket.nl en doe een vergunningcheck..

Vind een SLIMME aanbieder

Wil je zonnepanelen op jouw woning of meer informatie? Via onderstaande link vind je eenvoudig een SLIMME aanbieder van zonnepanelen bij jou in de buurt.