Centrale verwarming

Zuinig stoken

Een centrale verwarmingsketel (cv-ketel) is een installatie die voor de verwarming van je huis zorgt. Heb je naast een cv-ketel nog een apart toestel voor warm water (zoals boiler of geiser)? Dan verbruik je extra veel energie. Met een zuinige combiketel voor cv en warm water kan jouw gasverbruik flink dalen. Een HR-ketel, zonneboiler of warmtepomp zijn bovendien heel milieuvriendelijk. Hieronder lees je meer informatie. Maar vraag vooral onze handige folders aan voor hulp bij offertes. Gewoon doen!

Cv-ketels

  • De conventionele cv-ketel heeft een rendement van 70% tot 80%. Wat dit betekent? Ongeveer 20 tot 30% van de gebruikte energie glipt weg via de schoorsteen. En dat zorgt voor extra stookkosten.
  • De VR-ketel (beter rendement) heeft een rendement tussen 75% en 85%.
  • De HR-ketel heeft het hoogste rendement: van 100% tot 107%. Superenergiezuinig dus!

Zonneboilers

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie voor het opwekken van warmte. Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van de energie(kosten) voor warm water. Er zijn drie soorten zonneboilers die warm kraanwater leveren:

  • standaard zonneboiler,
  • cv-zonneboiler
  • compact zonneboiler.

Een zonneboilercombi verwarmt behalve het water, ook het huis.

Hoe werkt een zonneboiler?

Als je een zonneboiler hebt, krijg je op je dak een zonnecollector. Die verwarmt met zonne-energie een bepaalde vloeistof en deze verwarmde vloeistof gaat via een buizenstelsel naar een voorraadvat met leidingwater(de boiler). Het water in de boiler wordt door de warme vloeistof verwarmd. Is er even te weinig zonneschijn? Dan zorgt een naverwarmer voor warm water. Er zijn ook zogenaamde 'compacte zonneboilers', waarbij de watervoorraad in de collector op het dak zit. Er is dan geen apart voorraadvat, wat ruimte scheelt.

Duurzaam

Een zonneboiler is altijd duurzaam: zonlicht raakt immers nooit op en bij gebruik van zonne-energie komt nauwelijks CO2 vrij.

Vind een SLIMME aanbieder

Wil je een zuinigere cv-ketel of zonneboiler, of wil je meer informatie? Via onderstaande link vind je eenvoudig een SLIMME aanbieder bij jou in de buurt.