06 november 2017

Verduurzaming particuliere woningvoorraad Leeuwarden bereikt hoog niveau


Zes duurzame huiseigenaren kregen de afgelopen maand de kans om per luchtballon over Leeuwarden te vliegen. Samen met wethouder Jan Atze Nicolai en de energiecoach voor minima vlogen ze over de stad en omgeving om de behaalde resultaten van het afgelopen jaar nu eens van boven te aanschouwen. De prijs werd verloot vanwege de successen die worden bereikt vanuit de aanpak energiebesparing in de particuliere woningvoorraad van het afgelopen jaar.

Veel huiseigenaren nemen maatregelen

Met inmiddels al meer dan 900 woningeigenaren die in 2017 over gingen tot het nemen van duurzame maatregelen binnen de gemeente Leeuwarden blijkt dat energiebesparing steeds meer een vanzelfsprekendheid wordt onder huiseigenaren. Van zonnepanelen tot spouwmuurisolatie of van complete Nul-op-de-Meter renovatie tot het plaatsen van tochtstrippen, iedereen profiteert van een stukje energiebesparing thuis.

170 verstrekte duurzaamheidsleningen

Dat energiebesparing populair is onder huiseigenaren blijkt des te meer uit het aantal aanvragen voor de gemeentelijke duurzaamheidsleningen. In oktober bereikten we een nieuw record van inmiddels meer dan 170 verstrekte leningen. Nog niet eerder werden er in 1 jaar zoveel duurzaamheidsleningen versterkt.

Energiebesparing bij doelgroep ‘smalle beurs’

Naast de algemene resultaten ontstaan er ook mooie ontwikkelingen voor energiebesparing bij mensen met een ‘kleine portemonnee’. Inmiddels bezocht de energiecoach in Leeuwarden al ruim 250 huishoudens in de categorie minima. Bij hen werden ledlampen geplaatst, werd de cv-ketel waterzijdig ingeregeld en/of werden tochtstrippen geplaatst. De energiecoach is momenteel actief in diverse wijken in Leeuwarden maar zal komend half jaar ook verder de provincie in trekken.

Energiebespaarveiling

Met de Energiebespaarveiling via www.winstuitjewoning.nl hoopt de gemeente Leeuwarden dit najaar nog meer huishoudens over de streep te trekken voor energiebesparende maatregelen. Bij deze collectieve inkoop kunnen huiseigenaren uit de gemeente Leeuwarden snel hun slag slaan in het isoleren van de vloer en/of spouwmuur en/of het aanschaffen van zonnepanelen.

Terug naar het overzicht