27 december 2017

Verdubbeling inzet energiebesparing bij kwetsbare doelgroep

Na het succes van de energiecoach voor minima in 2017 schaalt de gemeente Leeuwarden het project per 2018 op naar een tweede coach. In januari gaat ook de tweede energiecoach op pad om huishoudens met een smalle beurs met eenvoudige stappen te helpen aan een lagere energierekening. 

Start in 2017

In het afgelopen jaar ging de gemeente Leeuwarden van start met de energiecoach voor huishoudens met een laag inkomen. Een coach die bij de huishoudens op bezoek komt en samen met hen door de woning gaat op zoek naar simpele energiebespaarkansen. Daarnaast vervangt de energiecoach één van de meest gebruikte gloeilamp door een geschikte energiezuinige ledlamp, en plant de coach een bezoek in voor het gratis plaatsen van tochtstrippen en het waterzijdig inregelen van de cv-ketel. Maatregelen die bijdragen aan het comfort, maar ook nog eens tot zo'n 30% besparing kunnen opleveren op de energierekening. Dubbel winst dus!

Groen werkt voor iedereen

Naast de positieve effecten bij de huishoudens biedt ook de organisatie van dit traject vele voordelen. De tochtstrippen worden bijvoorbeeld aangebracht door de Talentenbus van Sociaal Wijkteam Oud-Oost. Een werkplaats voor uitkeringsgerechtigden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij worden ondersteund door ZZP'ers uit de wijk. Het waterzijdig inregelen van de cv-ketel wordt verricht door de Energiewachtgroep, die hier extra arbeidsplaatsen voor vrijmaakt. Voor deze functie zijn twee mensen met een uitkering opgeleid. Zo bespaart de gemeente Leeuwarden blijvend op de uitkeringen en kan daarmee het project grotendeels worden bekostigd. De medewerkers worden dit jaar verder opgeleid tot allround monteur zodat er weer nieuwe arbeidsplaatsen vrij komen. Deze insteek is het gevolg van het programma 'Groen werkt voor iedereen' waarin continu de link wordt gelegd tussen verduurzaming en werkgelegenheid in de regio.

Eerste resultaten

De aanpak bleek in 2017 goed uit te pakken. Van de aangeschreven huishoudens meldden meer dan 300 huishoudens zich aan voor een bezoek aan huis. De energiecoach ging bij de huishoudens op bezoek waarna de meeste huishoudens ook daadwerkelijk zijn begonnen met besparen. Huishoudens bij wie een lagere energierekening vaak meer dan welkom is. Na de genomen maatregelen komt de coach opnieuw langs om de resultaten in kaart te brengen en verdere tips te geven. De positieve resultaten bleven niet onopgemerkt. In 2017 kende de Provincie Fryslân een subsidie toe voor opschaling van dit traject in Leeuwarden én een uitbreiding naar de rest van Fryslân. Ook staat het traject inmiddels volop in de belangstelling bij andere gemeenten in het land. Via verschillende kanten kloppen interessante initiatieven aan om dit project tot een hoger niveau te brengen.

Opschaling Duurzaam Rondkomen

De opschaling betekent voor het komende jaar o.a. een extra energiecoach, meer energiejagers die tochtstrippen gaan installeren en een uitbreiding van het kosteloze aanbod van kleine maatregelen aan huis. Naar aanleiding van een aanbesteding voor een energiecoach in dit najaar is de opdracht gegund aan Energie Inspectie Friesland uit Leeuwarden. Zij gaan de energiecoach intensief begeleiden en hebben toegezegd zelf ook een positieve bijdrage te willen leveren aan dit traject.

Huishoudens met een laag inkomen kunnen zich aanmelden via www.slimwoneninleeuwarden.nl/energiecoach.

 

Terug naar het overzicht