23 december 2017

Stichting Duurzaam Aldlân op weg naar energieneutrale wijk

(Stichting Duurzaam Aldlân en gemeente Leeuwarden Tijdens ‘Hier Opgewekt’ op 17 november 2017 in Bussum.)

Het gebruik van aardgas en grijze stroom behoort in de Leeuwardense wijk Aldlân tot de verleden tijd als het aan vele huiseigenaren ligt. Daarvoor zijn energierenovaties met energiebesparende maatregelen en duurzame technieken nodig. Maar geld om dat te realiseren is er nauwelijks. Het hield de huiseigenaren niet tegen om samen met lokale partijen aan een oplossing te werken. Een unieke uitdaging, waarvan nu het eerste resultaat is bereikt.

Van werkgroep naar stichting

Onder aanvoering van de werkgroep ‘Duurzaam Aldlân’ werkte een groep huiseigenaren het afgelopen jaar aan hun droom. Het lijkt soms nog erg onrealistisch: huizen energieneutraal renoveren en geen energierekening meer. Althans, geen energierekening van aardgas en/of grijze stroom. Toch geloven de inwoners van Aldlân in die droom. Naar aanleiding van het voortraject gaan ze per januari zelf de kar trekken voor dit traject. In december 2017 is de stichting opgericht en in januari neemt Stichting Duurzaam Aldlân het stokje officieel over van adviesbureau Procap.

Huiseigenaren Aldlân gaan voor kosteloze energierenovatie

Wim de Vries, voorzitter van Stichting Duurzaam Aldlân: “Veel van de jaren ‘70 huizen zijn nog niet of deels gerenoveerd, maar zijn daar wel hard aan toe. Bewoners hebben last van tocht en een hoog energieverbruik. Daarom hebben ze ook een hoge energierekening. Het belang om samen duurzame oplossingen voor renovatie te vinden is daarom groot. De huidige energierekening willen we omzetten naar een duurzame lening om de renovaties te financieren.”

Samenwerking

Met behulp van een consortium, de gemeente Leeuwarden en kennispartner SBRCURnet werd deze unieke samenwerking in het afgelopen jaar tot stand gebracht. Duurzaam Aldlân, Jorritsma Bouw, P. de Vries Installatietechniek, Bouwend Nederland, de vereniging SLIM Wonen met Energie en adviesbureau Procap bedachten samen de invulling van het heldere uitgangspunt: een kosteloze energierenovatie. Johan Duut, adviseur bij Procap: “Het is behoorlijk uniek dat een aannemer, installateur en andere partijen samen met huiseigenaren aan deze uitdaging werken en samen oplossingen ontwikkelen die specifiek passen bij de woningen in de wijk. En allemaal even gemotiveerd; iedereen gelooft dat het kan. Want waarom zou je je geld nog aan een energieleverancier besteden, terwijl je voor hetzelfde geld in een energieneutraal huis woont, meer comfort hebt en je huis meer waard is?”.

Volgende stap

Het consortium is nu klaar voor de volgende stap. Het bedachte eindproduct, de energieneutrale woning, moet toepasbaar worden gemaakt voor de meerdere woningtypes en verschillende huizen in de wijk. De Vries: “Voor iedereen is een energierenovatie anders. In feite is elk huis door kleine aanpassingen door de jaren heen anders geworden, ondanks dat veel woningen in de basis gelijk zijn. Daarom willen we er voor zorgen dat elke huiseigenaar vanuit zijn of haar persoonlijke woonsituatie aan kan haken op die weg naar een energieneutrale woning. Als dat lukt, zijn we echt geslaagd en zet Aldlân snel de eerste stappen richting een vernieuwde en energieneutrale wijk.”

Van-onder-op

De gemeente Leeuwarden heeft Stichting Duurzaam Aldlân (Elina Jansma, Wim de Vries en Jan Cees Stork e.a.) gevraagd om het vervolg van dit traject te trekken. “Ze beschikken binnen de stichting over een brede expertise en ze zijn vanuit hun kijk op de praktijk al vaak richtinggevend geweest binnen het proces. Het is een unieke kans om dit traject nu van-onder-op verder uit te werken. Met de begeleiding van partijen als Buurkracht, Bouwend Nederland en de Energiewerkplaats beschikken de inwoners ook over de professionele ondersteuning om het traject in de praktijk tot uitvoering te brengen.” aldus Arjen Goodijk van gemeente Leeuwarden.

Terug naar het overzicht