23 december 2017

Huiseigenaren Aldlân gaan voor energieneutraal


(Stichting Duurzaam Aldlân en gemeente Leeuwarden Tijdens ‘Hier Opgewekt’ op 17 november 2017 in Bussum.)

Als het aan de huiseigenaren in de Leeuwardense wijk Aldlân ligt hoort het gebruik van aardgas en grijze stroom binnenkort tot de verleden tijd. Daarvoor zijn energierenovaties met energiebesparende maatregelen en duurzame technieken nodig. Geld om dat te realiseren is er vaak niet. Het weerhoudt de huiseigenaren niet om samen met lokale partijen aan een oplossing te werken. Een bijzonder traject, waarvan de eerste resultaten nu zijn bereikt. De eerste energieneutrale renovatie staat gepland in het voorjaar van 2018.

Europese uitdaging - Go Refurb

Vanuit het traject WENK-Aldlân (Wijk Energie Neutraal Koopwoningen) werkten inwoners, lokale bedrijven, de gemeente Leeuwarden en enkele adviseurs het afgelopen jaar samen aan deze uitdaging. Huizen energieneutraal renoveren en geen energierekening meer. Een uitdaging die zowel landelijk als Europees nog als een enorme uitdaging wordt beschouwd. Binnen het Europese innovatietraject Refurb, onderdeel van het Horizon 2020 innovatiepakket van de Europese Unie, staat deze uitdaging centraal. Gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân werken hierin actief samen met EU-partners uit Denemarken, Duitsland, Estland, Slovenië en België om te zoeken naar innovatieve wijzen voor het grootschalig verduurzamen van de particuliere woningvoorraad.

Samenwerking

Met behulp van lokale bedrijven, de gemeente Leeuwarden en kennispartner SBRCURnet werd de unieke samenwerking in de wijk Aldlân in het afgelopen jaar tot stand gebracht. Duurzaam Aldlân, Jorritsma Bouw, P. de Vries Installatietechniek, Bouwend Nederland, de vereniging SLIM Wonen met Energie en adviesbureau Procap bedachten samen de invulling van het heldere uitgangspunt: een kosteloze energierenovatie. Johan Duut, adviseur bij Procap: “Het is behoorlijk uniek dat een aannemer, installateur en andere partijen samen met huiseigenaren aan deze uitdaging werken en vanuit een privaat- publieke samenwerking oplossingen ontwikkelen die specifiek passen bij de woningen in de wijk. En allemaal even gemotiveerd; iedereen gelooft dat het kan. Want waarom zou je je geld nog aan een energieleverancier besteden, terwijl je voor hetzelfde geld in een energieneutraal huis woont, meer comfort hebt en je huis meer waard is?”

Hoog energieverbruik

Wim de Vries, voorzitter van Stichting Duurzaam Aldlân: “Veel van de jaren ‘70 huizen zijn nog niet of deels gerenoveerd, maar zijn daar wel hard aan toe. Bewoners hebben last van tocht en een hoog energieverbruik. Daarom hebben ze ook een hoge energierekening. Het belang om samen duurzame oplossingen voor renovatie te vinden is daarom groot. De huidige energierekening willen we omzetten naar een duurzame leenconstructie waarmee de renovaties kunnen worden gefinancierd.”

Volgende stap

Het consortium is klaar voor de volgende stap. Het bedachte eindproduct, de energieneutrale woning, moet toepasbaar worden gemaakt voor de meerdere woningtypes en verschillende huizen in de wijk. De Vries: “Voor iedereen is een energierenovatie anders. In feite is elk huis door kleine aanpassingen door de jaren heen anders geworden, hoewel veel woningen in de basis gelijk zijn. Daarom willen we er voor zorgen dat elke huiseigenaar vanuit zijn of haar persoonlijke woonsituatie aan kan haken op de weg naar een energieneutrale woning. We sluiten hierbij aan bij de welbekende one-stop-shop gedachte, maar richten die specifiek in voor deze wijk. Als dat lukt, zijn we echt geslaagd en zet Aldlân snel de eerste stappen richting een vernieuwde en energieneutrale wijk.”

Eerste energieneutrale renovatie

De gemeente Leeuwarden heeft Stichting Duurzaam Aldlân eind vorig jaar gevraagd om het vervolg van dit traject te trekken. “Ze beschikken binnen de stichting over een brede expertise en ze zijn vanuit hun kijk op de praktijk al vaak richtinggevend geweest binnen het proces. Vraag en aanbod zaten heel concreet bij elkaar aan tafel. De worsteling die daarbij ontstond, heeft de basis gelegd om dit traject in vertrouwen van-onder-op verder uit te werken." aldus Arjen Goodijk van de gemeente Leeuwarden. Inmiddels hebben diverse interessante partijen aangegeven bij te willen dragen aan dit traject. Binnenkort stelt Stichting Duurzaam Aldlân de inschrijving open voor geïnteresseerde huiseigenaren.

Terug naar het overzicht